Forum teatar

Datum objave: 14.05.2013

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga pripremili smo Forum teatar s temom: „Živjeti s invaliditetom i pravo na glasovanje osoba s invaliditetom“.  Zakonom o registru birača 2013. godine po prvi je put omogućeno osobama lišenima poslovne sposobnosti konzumiranje biračkog prava. To su povijesni iskoraci za Republiku Hrvatsku u poštivanju ljudskih prava koji su prvi put su u praksi ostvareni na  izborima za EU parlament i ponovili se na lokalnim izborima u svibnju 2013.

Forum teatar organizirali smo 14.05.2013. godine u centru Karlovca na perivoju kod spomenika žabi. Forum teatar, kazalište potlačenih ili kazalište kulturalne konfrontacije,  podvrsta je političkog kazališta. Tom se tehnikom žele postići promjene u društvu nenasilnim metodama. Forum teatar temelji se na glumcima i na gledateljima, dakle publici koja daje prijedloge, te na facilitatoru, osobi preko koje se odvija komunikacija kako se izvedba ne bi pretvorila u kaos.

Na Forumu sudjelovalo je troje korisnika te zaposlenici Saveza i Obiteljskog centra. Uz sudionike okupio se i prilično lijepi broj publike. Pripremili smo tri scene: dolazak na glasanje slijepe osobe s pratnjom, osoba s intelektualnim teškoćama koja sama glasa, te osoba s intelektualnim teškoćama s mamom u pratnji. Odigrali smo prvi puta scenu bez komentara publike da bi zatim u drugom navratu i publika se uključila prijedlogom drugačijeg rješenja scenski prikazanog problema. Naši korisnici izvrsno su odigrali svoje uloge!

Uz zakonsko omogućavanje glasovanja osobama s invaliditetom svakako je nužno stvaranja  pozitivnog društvenog ozračja i nadilaženja predrasuda prema osobama s intelektualnim teškoćama i prema svim osobama s invaliditetom što je bio i cilj ove izvedbe forum teatra. 

Vrati se natrag...